Totalul afișărilor de pagină

duminică, 4 iulie 2010

De ce au scaunele picioare

De ce au scaunele picioare?

Păi, unu la mână: să stea omu' cât de cât confortabil, nu ca japonezu' direct pe picioarele lui îndoite. Acuma, dacă stă prea mult, riscă să facă hemoroizi.Indiferent dacă scaunul este ergonomic au ba.
Studiile arată că atâta timp cât stai pe scaun, atâţia hemoroizi poţi dezvolta.

Doi la mână:
ca să stea el. Scaunul. Că dacă n-ar avea picioare, n-ar sta niciun om pe el. Poate doar japonezul. Poate doar câinele. Poate doar pisica. Poate doar o frunză, o furnică, o scamă. Care l-ar confunda, fiind doar un ceva pe care poate să şadă, fără sa-şi dea seama că şade. Dacă e la înălţimea potrivită, confundându-se cu planul cel mai apropiat de şezut, nici nu contează care pe ce stă. Importantă este înălţimea potrivită tipului tău de aşezare. De şedere. Se exclude din discuţie japonezul, care ar şti foarte bine pe ce stă. Că el oricum n-are nevoie de scaun.

Sunt măşti veneţiene, picioarele scaunului.
Omul, în definitiv, poate sta pe orice. Pe o buturugă, de exemplu. Sau pe un scaun minimalist de la IKEA. Sau pe un scaun de la Masa Tăcerii. Sau pe unul cu trei picioare, ca Moromete. Sau pe prispă. Sau pe iarbă, dacă găseşte locul potrivit, unde are voie s-o calce şi, sau s-o păşească.

Dar, vezi, totuşi e bine să existe scaune potrivite pentru toată lumea.
Că dacă sunt prea înalte, unii n-ajung să se aşeze. Pe alţii începe să-i doară coloana, pe alţii genunchii, dacă sunt scaunele inconfortabile.
Că nu toţi pot sta ca japonezii, cu picioarele îndoite sub ei. Sau în poziţie de lotus sau levitând, după caz, ca fratii lor, yoghinii. Sau ca tata'lor, maestrul zen.

Trei la mână: să stea omul, ca japonezul, cu picioarele îndoite sub el, dar cocoţat pe scaun. Picioarele omului nu s-ar mai vedea atunci. Ai zice că picioarele scaunului sunt picioarele omului. S-ar confunda. Şi, funcţie de ce picoare i-ar plăcea omului sa aibă, şi-ar alege scaunul potrivit. Cu picioare de leu, stil Rococo, New Age sau Ludovic XIV.

Care e mai şmecher, lucrând, eventual în industrie (a lemnului sau a plasticului sau a sforilor), poate să stea şi pe un fotoliu. Şezlong. Canapea. Hamac. Băncuţe. Ca alea de lemn, cu coşuri de gunoi asortate, din sectoul 3.

Care e el însuşi tâmplar, îşi face ce scaun vrea el. Cu câte picioare îi convine. Dacă nu e japonez. Că atunci n-are nevoie.

2 comentarii:

 1. Cate picioare are un scaun la cap?
  :))

  RăspundețiȘtergere
 2. Depinde de cap!

  Daca e il capo di tutti capi, iti dai seama ca are fara numar, fara numar.:))Cati vrea muschii lui (de la picioare, cum ar veni).

  Daca e un cap mai cu scaun la capul lui, functie de imprejurari. Cate isi permite si el, saracu'. Ca sa nu deranjeze prea mult. :))
  Minimum de picioare. Ca sa stea si el, atat.

  RăspundețiȘtergere